Det finns en missuppfattning om att de som är roliga alltid kommer på sina skämt i stunden. Ser man på tv eller går på standup-föreställning ser det ut så, som att de kommer på något kvickt, pratar spontant och lyckas stå där och vara roliga. I själva verket ligger det i stort sett alltid många timmars manusskrivande bakom, och ett testande av skämten. Man lägger mycket tid på funderingar kring upplägget och planeringen av en föreställning. Även i talkshower och humorprogram där det bara är korta inlägg är mycket av materialet skrivet i förväg, ibland av någon helt annan än den som framför dem.
Vill du bli bättre på skämtskrivande?Är du intresserad av att arbeta med humor, eller bara utveckla din förmåga att vara rolig, kan det därför vara en bra idé att fördjupa dig lite i skrivande. Med att lära sig ett bättre skrivande kan man få med sig mycket som kan hjälpa en i upplägg, sätt att formulera sig och liknande. Själva humorn kanske också kan utvecklas när man tvingar ner den i skrift och ser vad det egentligen är man säger, och funderar på om samma sak kunde sägas på ett bättre och kvickare sätt.
Vill man utveckla skrivandet finns det en mängd olika kurser i kreativt skrivande, och med tanke på hur stort utbudet är borde det inte vara några problem att hitta en kurs som passar just dig. Du kan läsa mer information om kurser i kreativt skrivande här.
Vad behövs mer för att bli rolig? Beroende på vad man vill med sitt skämtande behövs olika saker. Är det man vill att skriva roliga texter behöver man ju arbeta vidare med sitt textskrivande. Drömmer man istället om att stå på scen och få människor att skratta behöver man istället träna på hur man framför skämten. Till exempel kan det vara att träna på tajming, att läsa av en publik och att kunna anpassa sig i stunden. Hur man handskas med sina nerver kan också vara en viktig sak att träna på, och att klara av om publiken inte tycker att man är rolig utan sitter helt tyst efter att man dragit sitt bästa skämt.